sâmbătă, 13 februarie 2010

Rulada cu nuca si ciocolata


Ingrediente
Blat:
4 oua;
100 gr zahar;
1 lingura amidon;
3 linguri faina;
un varf de sare;
Crema:
150 gr branza-crema;
100 gr ciocolata alba topita;
100 gr nuci prajite si macinate;

Mod de preparare
Preparare blat :
1. Albusele se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
2. Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar.
3. Separat se amesteca faina cu amidonul si sarea. 4. Apoi se amesteca usor toate ingredientele.
5. Compozitia se intinde pe hartie de copt (am folosit tava standard pentru cuptor) si se coace 10-15 minute in cuptor incins la 175 grade.
6. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este gata.
7. Blatul fierbinte se intoarce cu fata pe o alta bucata de hartie de copt. Se stropeste cu putina apa hartia pe care s-a copt blatul si se va desprinde usor.
8. Blatul cald se ruleaza neumplut in hartia nou-pusa si se lasa sa se raceasca. Cand e rece, se intinde crema si se ruleaza strans, apoi se da la frigider cam 30 minute, dupa care rulada poate fi ornata.

Preparare crema :
1.Se amesteca toate ingredientele si se umple blatul rece, rulandu-se strans.
2. Pentru ornat am pastrat putina nuca macinata si-am batut 150 gr frisca.

Alba ca Zapada


Ingrediente si cantitati:

Foile

2 cesti cu zahar granulat
1/2 lingurita cu sare
3/4 ceasca de unt topit
1/2 lingurita cu esenta de vanilie
3 cesti cu faina
3 lingurite cu praf de copt
1 ceasca de lapte
6 albusuri de ou, la temperatura camerei

Crema

250 g unt sau margarina
1/2 litru de lapte
2-3 linguri de faina
300 g zahar pudra
zeama si coaja de la 1 lamaie

Mod de preparare:

1. Amesteca sarea, zaharul si untul topit intr-un vas, adaugand si esenta de vanilie. Incorporeaza apoi faina si praful de copt. Alterneaza faina (in ploaie!) cu laptele, pe care le incorporezi concomitent in crema deja formata, amestecand foarte bine.
2. Pune albusurile de ou intr-un vas si bate-le bine, pana se formeaza o spuma. Incorporeaza-le si pe acestea in aluat.
3. Se imparte aluatul in 3, fiecare foaie urmand sa se coaca pe rand.
4. Pentru crema, se amesteca faina cu laptele si se incalzesc la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu prinde cocoloase. Intr-un alt vas, se freaca bine margarina cu zaharul si se adauga laptele racit. Se amesteca pana se obtine o crema fina, la care se adauga zeama de lamaie si coaja rasa.
5. Se pune crema intre foi si se lasa la rece. Se consuma a doua zi.